REGISTRÁCIA  |  PRIHLÁSENIE
DETAIL ČLÁNKU

Informácie | 30.11.2022 | Karol Kováč | Čítané 400x | 0 príspevkov v diskusii
Oslávili sme 50. výročie založenia Klubu turistov
Správu o vzniku a činnosti Klubu predniesol jeho predseda Andrej Vallo

Slávnostné zhromaždenie k 50. výročiu vzniku Klubu turistov sa konalo dňa 26.11.2022 v priestoroch Relax centra vo Vlčom hrdle. Stretnutia sa zúčastnilo takmer 70 priaznivcov Klubu z radov jeho zakladateľov, súčasných členov ale aj vzácnych hostí, ktorí v celej jeho histórii prispeli k jeho úspešnej činnosti.
Všetkých hostí privítal a zhromaždenie otvoril člen vedenia klubu Štefan Oravec.
Po úvode predniesol Správu o 50 ročnej histórii Klubu jej aktuálny dlhoročný predseda Andrej Vallo.

Úvodnú stať si môžete prečítať v nasledovných riadkoch.

Každé jubileum dáva príležitosť bilancovať a hodnotiť uplynulé obdobie. Preto sme Vás dnes pozvali, aby sme si spoločne pripomenuli jubileum nášho turistického klubu – 50.rokov od jeho založenia. Skupina pracovníkov Slovnaftu okolo p. Ferdinanda Demku chodievali pravidelne na rôzne turistické výlety, kde spoznávali krásy našej prírody. Bolo to koncom šesťdesiatich rokov a tieto aktivity pokračovali aj v ďalšom období.

V roku 1972 p. Demko vyzval v závodných novinách záujemcov o turistiku aby sa prihlásili. Záujem prejavilo 51. ludí a boli pozvaní na ustanovujúcu schôdzu, ktorá sa konala dňa 16.11.1972. Hlavnou náplňou činnosti zakladajúceho krúžku bolo umožniť jeho členom a záujemcom vo voľnom čase spoznávať prírodné krásy a kultúrne zaujímavosti našej krajiny. Oficiálny názov bol : Turistický krúžok pri ZK ROH Slovnaft n.p. Do vedenia krúžku boli zvolení: ing. Olga Krúpová, Danka Košnárová , ing. Vladimír Stehlík,ing. Richard Hojný, Milan Javorský a Ferdinand Demko, ktorý sa stal predsedom. Krúžok bol organizačne začlenený pod odborovú organizáciu, ktorá poskytovala finančné prostriedky na jeho činnosť.

Aktívna činnosť turistického krúžku začala v jarných mesiacoch v roku 1973. Prvé spoločné výlety smerovali do okolia Bratislavy a Malých Karpát . Záujem bol veľký, skupiny tvorili ľudia rôznych vekových kategórií, vrátane rodín s deťmi. Výlety sa uskutočňovali priemerne 2 krát do mesiaca. Účasť na jednotlivých výletoch sa pohybovala priemerne 10 – 15.osôb. Medzi účastníkmi bolo mnoho skúsených turistov ktorý sa venovali turistike už dlhšiu dobu. Rozsah a miesta túr sa postupne rozširoval na ďalšie turisticky zaujímavé oblasti na Slovensku. Prvý turistický zájazd sa uskutočnil v dňoch 17. -20. mája 1973 do Martina s ubytovaním v hoteli STRÁNE. Účastníci v počte 33 osôb absolvovali túry do Blatnickej a Vrátnej doliny. Podobné zájazdy pokračovali v ďalších rokoch do rôznych destinácií ako boli Nízke a Vysoké Tatry, Slovenský raj, Javorníky, Kysuce, Orava a ďalšie. Obľúbené boli aj jednodňové autobusové výlety spojené s túrou v danej oblasti. Začiatkom 70 rokoch boli vyškolený traja členovia krúžku na cvičiteľa pešej turistiky, čím sa skvalitnila úroveň vedenia a organizovania vychádzok a túr. ...

Celú správu si môžete prečítať tu: http://www.apollo-klub.eu/KTAPOLLO50V.pdf

Po vypočutí správy a príhovorov niektorých hostí pokračovalo stretnutie voľnou diskusiou medzi zúčastnenými pri občerstvení vrátane guláša a mnohých koláčikov, ktoré pripravili niektorí hostia.
V rozhovoroch bolo cítiť odhodlanie pokračovať v úspešnej činnosti klubu, veď pohyb je základom zdravého životného štýlu.
Všeobecné želania do ďalších rokov sme odhodlaní napĺňať aj v ďalších rokoch s cieľom pritiahnuť do Klubu turistov Apollo ďalších mladých členov.




Diskusia k článku (0 príspevkov)

nie je pridaný žiadny komentár